Субота, 18.05.2024, 13:48
Вітаю Вас Гість | RSS

КУ "Саратський РМК з питань освіти"

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2018 » Жовтень » 17 » Нові перемоги юних філософів
15:30
Нові перемоги юних філософів

Талант і творча обдарованість особистості стають сьогодні запорукою інтенсивного економічного розвитку країни і сприятливим фактором національного престижу. Відомо, що інтелектуала з високим рівнем розвитку творчих здібностей не можна замінити ні кібернетичною машиною, ні колективом індивідуумів із середніми інтелектуально-творчими здібностями.

Справжні інтелектуальні змагання - так у трьох словах можна підсумувати обласний тур Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів, який відбувся 13 жовтня 2018 року в Одеському національному університеті  ім. І.І. Мечникова. На досить короткий час олімпіада об'єднала в одному місці дійсно найкращих учнів з Одеської області. Майбутні історики, математики, географи, біологи, філологи, музиканти та знавці мистецтва зібралися разом обговорити питання культурної спадщини та мистецтва у сучасному інформаційному просторі, моделі політичної культури, перспективи побудови відкритого демократичного суспільства у нашій державі.

Це був відбірковий тур,  мета якого - виявити здібних та обізнаних учнів, які зможуть гідно представити область на V Всеукраїнській олімпіаді з філософії для школярів, яка зазвичай відбувається у листопаді-грудні поточного року. Олімпіаду проводять Національний центр «Мала академія наук України» спільно з  факультетом  філософської освіти і науки НПУ імені М. П. Драгоманова задля популяризації філософської освіти та заохочення молоді до творчого, креативного і критичного мислення.

Загалом, у  обласному турі олімпіади з філософії взяли  участь 25 учнів 8-9 класів та 30 учнів 10-11 класів закладів загальної середньої освіти Одеської області.

Саратський район на олімпіаді представляли Пиріжок Євген і Скалозуб Юрій,  учні 9 класу Ярославської ЗОШ І-ІІІ ст. (вчитель історії, правознавства та громадянської освіти Ходос Наталя Анатоліївна),  та Жбанкова Анастасія, учениця 9 класу Розівської ЗОШ І-ІІ ст. (вчитель української мови та літератури, заступник директора з навчально-виховної роботи Ніколова Ольга Леонідівна).

Три з половиною години юні філософи працювали над написанням філософського есе на тему: «Як та в залежності від чого змінюється ставлення держави, суспільства, громади, людини до історико-культурної спадщини?». Тема есе була оголошена учасникам безпосередньо у день проведення олімпіади.

Наші конкурсанти прекрасно проявили свій творчий потенціал, здобувши призові місця:

- І місце - Пиріжок Євген, учень 9 класу Ярославської ЗОШ І-ІІІ ст.;

- ІІІ місце - Жбанкова Анастасія, учениця 9 класу Розівської ЗОШ І-ІІ ст.

Нагороджували переможців професор Бевзюк Наталія Петрівна, доктор філософських наук, завідувач кафедри філософії ОНУ ім. І.І. Мечникова та Райхерт Костянтин Вільгельмович, кандидат філософських наук, доцент цієї ж кафедри, а також Давиденко Олена Олександрівна, начальник відділу МАН Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання.

Завершилася олімпіада дискусією з питань перспектив побудови сучасного відкритого демократичного суспільства в Україні. Як виявилося, усі необхідні умови для цього у нашій державі вже наявні – виборність влади, свобода думки і слова, гарантування особистих, політичних, економічних та соціальних прав громадян, рівність усіх громадян перед законом і верховенство права. Єдине і чи не найголовніше, що необхідно для здійснення попперівського ідеалу «відкритого суспільства» в Україні, - активна, освічена і небайдужа до себе, родини та держави людина-особистість, прикладом якої є всі учасники обласної олімпіади з філософії.

Вітаємо юних філософів та їх наставників з перемогою і бажаємо їм у майбутньому нових звершень і відкриттів для уславлення нашої малої Батьківщини - Саратщини!

 

Дудуш І.І., методист КУ «Саратський РМК з питань освіти»

Переглядів: 450 | Додав: rybkas | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 51
Пошук
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

ViDiS © 2024